Yedi den yetmişe artık herkesin bildiği ve idrak ettiği bir teknoloji çağındayız. Artık güç, eskiden olduğu gibi tankla tüfekle değil teknolojiyle ve onu üretebilmek ile sınırlandırılıp, elde edilebiliyor. Bir ülke artık dünya da tasarlayıp üretebildiği teknoloji kadar gerek finansal gerekse askeri güç kazanıyor. Peki ya bunu nasıl yapabiliyorlar? Teknolojiyi üretip dünya ‘ya pazarlamak imkansız ya da çok mu zor? Teknoloji üretmek için ülke olarak geç mi kaldık? Bütün bu soruların yanıtlarını ve tüm bunların programlama ,bir diğer adı yazılım ile ilişkisini ele alacağız.

Kodlama
Bir bilgisayarı ele alırsak, yazılım ve donanım olmak üzere 2 ana bileşenden oluştuğunu söyleyebiliriz. Yazılım donanıma ne yapması gerektiğini bildirir donanım da yazılımdan aldığı komutlar doğrultusunda hareket eder. Kısaca bilgisayarın çalışma mantığını böyle açıklayabiliriz. Şuan dünya da en çok para kazandıran teknoloji sektörüne baktığımız da ilk sırada donanım ikinci sırada ise yazılım gelmektedir fakat bu sıralama, gerek donanımı dünya da her ülkenin yapamaması gerekse donanım masraflarının firmalara pahalıya patlayıp kar marjlarını düşürmesi sebebiyle yakın bir gelecekte daha az masraflı yazılım sektörünün donanımın önüne geçmesi beklenmektedir.
Yazılımı tanımlamak gerekirse bir yabancı dile benzetebiliriz. Nasıl biz insanlar arasında birbirinde farklı onlarca hatta yüzlerce dil varsa bunu bilgisayarlar üzerinde bahsedebiliriz. Fakat bilgisayar dillerinin yani yazılımın çalışma mantığı biraz farklıdır. Örneğin biz bir bilgisayara “elma” komutunu elma yazarak veremeyiz çünkü bilgisayar bunu anlamaz fakat python programlama diliyle örnek vermek gerekirse, şöyle bir komut girersek eğer; print(“elma”) bilgisayar bu komutu “elma” olarak algılar ve işler bu şekilde verdiğimiz basit örnekte olduğu gibi kod adını verdiğimiz belirli işaretlerle işlemektedir.
Şimdi en popüler programlama dillerini incelersek eğer:
PYTHON
1990 yılında Guido Van Rossum tarafından geliştirilen bu programlama diline, esinlendiği komedyen Monthy Python ‘a itafen Python adını vermiştir. Gerek çoğu programlama diline oranla öğrenilmesi kolay ve program geliştirme sürecinin kısa olması sebebiyle son yıllarda popülaritesini arttırmış ve en çok tercih edilenler arasında bir programlama dilidir.
JAVASCRİPT
2,3 milyon kullanıcısı ile dünya da en çok kullanılan bu dil, 1995 yılında geliştirilmiştir. Web üzerinden her türlü uygulamayı yapabileceğiniz bir dil olan JavaScript, Html adlı başka bir dilinde parçası olup aynı zaman da içerisinde kullanılmaktadır. Genel olarak Web tarayıcılarında kullandığı ve popüler bir dil olduğu için hemen hemen her tarayıcı da ve platformda çalışmaktadır.
JAVA
James Gosling ‘in 1996 yılında geliştirmeye başladığı açık kaynak kodlu bu dilin JavaScript ile karıştırılmaması gerekir. Yüksek performansının yanında işlevi ve seviyesi de yüksek olan bu dil adım adım gerçekleştirilerek işleyen (interpreted) bir dildir. Bu dil içerisinde sanal makine bulunduran bütün işletim sistemlerinde çalışmaktadır.
RUBY
Yukihiro Masumoto tarafından 1995 yılında Japonya da geliştirilmeye başlayan bu programlama dili yazılımın karmaşıklığından ve aşırı derecede artan boyutunu azaltmak için nesne yönelimli Ruby gibi dillere ihtiyaç duyarlar. Yazılımı geliştirmenin süresini de kısaltan bu programlama dilini eğer bir gün yazılımcı olursanız kullanmanızda projenizin gelişimi için büyük fayda vardır.
PHP
Web uygulamalarının dizayn edilmesinde kullanılan bu programlama dili, aslında diğer programlama dillerine oranla tam olarak bir programlama dili sayılmamaktadır. Gerek kullanım alanlarının diğer dillere oranla kısıtlı olması gerekse sadece dizayn için kullanılması bu dili sınırlamıştır. 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından birinci 1997 yılında da ikinci sürümü yayınlanmıştır.
C++
1979 yılında Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Çok genel amaçlı bir şekilde kullanılan bu dil geliştirilme tarihinin eskiliğinden dolayı yıllar boyu sürekli güncellenmiş ve de geliştirilmiş bir dildir. Ara ara geliştirilmesine ara verilse de halen güncel olarak geliştirilmektedir.
Teşekkürler
Çocuk gelişimci olarak girdim , yazılımcı olarak çıkıyorum teşekkürler Sayın Yıldızhan. 🙂