Yazılım

En Popüler 5 Kod Editörü

Her yazılımcı her programcının olduğu gibi bizim de kod yazmamız için bir kod editörüne ihtiyacımız var.Birden fazla seçeneğimiz var Sublime Text,Atom,Visual Studio Code,Brackets,Notepad++ bunlardan birini seçip onu göre kodlarımızı yazmamız gerekiyor.

Bu seçim aslında hangisi gözünüze hoş geliyor hangisi size daha kullanışlı geliyor ilk başta bunu belirlemeniz gerekiyor.Onun için ilk başta yapmanız gereken hepsinin teker teker indirip hepsini kullanmak en azından biz öyle yapmıştık Sublime Text hoşumuza gitti onu kullanıyoruz. Siz de hepsini indirin kullanın hoşunuza gideni kullanın çünkü temel olarak hemen hemen hepsi aynı mantıkta çalışan editörler. Şimdi sıraladığımız bu editörleri teker teker ele alacağız.

Peki Nelerden Bahsediyor Olacağız ?

  • Ne Zaman ve Kim Tarafından Kurulduğu
  • Kullanılabilirlik
  • Hız
  • Fiyat
  • Stabililte
  • UI/UX
  • Özelleştirilebilirlik
1-Sublime Text 3

Fiyat: Ücretsiz

Stabilite: Yüksek

Hız:  Yüksek

UI/UX: Düşük

Özelleştirilebilirlik: Yüksek

 

 

#Ne Zaman Ve Kim Tarafından Kuruldu ?

Sublime Text ilk başta belirtmemiz gerekiyor ki bir kod editörü değil bir text editörüdür.

İlk olarak 2008 Ocak ayında piyasaya sürülen bu içerisinde bir çok programlama dilini barındıran çapraz platform desteği sağlayan bir text editörüdür. Arayüzünü “VİM” den ilham alınarak tasarlandığına dair çeşitli söylentiler olsa da bence sublime çok başarılı bir editör.

Sublime ilk çıktığı 2008 yılında yaklaşık olarak 1 yıldan uzun süre beta sürümü olarak kalmış (sanırım biraz aksaklıklar olmuş) en son sürümü artık böyle full alın kullanın dedikleri sürümü 2012 yılının haziran ayına anca yetiştirebilmişler. Son olarakta 2013 yani bir yıl sonra sublime text 3 çıktı hala güncel olarakta o kullanılmaktadır.

Hangi dilleri desteklediğini merak ediyorsanız; C, C++, C#, CSS, Erlang, HTML, Groovy, Haskell, Java, JavaScript, LaTeX, Lisp, Lua, Markdown, MATLAB, Perl, PHP, Python, R, Ruby, SQL, Tcl, Textile ve XML gibi çok sayıda dil ve işaretleme dili için sözdizimi tanıma ve renklendirme yeteneğine sahiptir.

 

#Kullanılabilirlik

Kullanılabilirlik olarak hemen hemen en kullanışlı en basic olan bence text editörüdiyebilirim.Hem oldukça fazla olan eklentileriyle hemde görsel özelliştirmeleriyleoldukça kullanışlı ve göze hoş geliyor. Ayrıca kullanımda ramı çok fazla kullanmadığı için işlem kaybınız veya herhangi bir alanda zorlama olmadığı için kodlarınızı yazarken PS den ufak bir dekupe işlemi veya spotify den müzik açabilirsiniz.

 

#Hız

Bilgisayarı çok fazla zorlamadığı için hemen hemen en az yer kaplayan ve işlem gücü en az editörlerin başında geliyor. Ayrıca uygulama içi hatasız ve rahat ve geniş bir alanda kullanım sağlaması vs hız değerinin oldukça yüksek olmasını sağlıyor. Bir vim gibi ağır değil kısacası veya visual studio code gibi ilk başla açarken ağır açılmıyor bastın çat açıldı bastın çat kapandı.

 

#Fiyat

Ücretsiz.

 

#Stabilite

Oldukça yüksek en kayda değer yanı, şekil verilmeye hazır bir hamur gibi olmasıdır. Onu istediğiniz gibi şekillendirip, ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz. Buda hem size kullanım kolaylığı hemde programdaki stabiliteyi ve sağlıklı çalışmaya imkan veriyor.

 

#UI/UX ve Özelleştirilebilirlik

UI/UX olarak çok fazla başarılı olduğunu söylenemez çünkü uygulama içi aslında alışınca gayet kolay ve basitte işte yeni teknolojilerin bizim alışınca alışmamız ve basit gelmesi değil basit olarak müşteriye sunulmasıdır.Özelleştirilebilirlik olarak ama binlerce plug-in var o konuda oldukça geniş yani istediğiniz gibi özelleştirebilir gözünüze güzel gelen şekilde kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak sublime bizim gözümüzde sıranın en başında olmayı hak ediyor.

Buradan indirebilirsiniz : İNDİR

Sublime Plug-İn için : İNDİR

 

 

2-ATOM

Fiyat: Ücretsiz

Stabilite: Düşük

Hız: Düşük

UI/UX: Yüksek

Özelleştirilebilirlik: Yüksek

 

 

#Ne Zaman Ve Kim Tarafından Kuruldu ?

Atom , Node.js’de yazılan eklentileri destekleyen ve GitHub tarafından geliştirilen Git Kontrolünü barındıran macOS , Linux ve Microsoft Windows için ücretsiz ve açık kaynak metin vekaynak kodu editörüdür. Açık kaynaklı olduğu için bir çok geliştirici tarafından tercih ediliyor ayrıca çok hoş ve tatlı bir arayüzü var.

Geliştiricileri, “21. Yüzyıl için hacklenebilir bir metin editörü” diyor o kadar açık kaynak kodlu yani. Ben çok fazla sevemedim atomu çok fazla stabil ve sublimekadar hızlı gelmedi evet bir çok özelliği var ancak yeteri kadar hızlı olmayışı ve açıkcası biraz ön yargılı davranmam beni biraz atomdan itti o yüzden atomu çok fazla tercih etmiyorum ama bilgisayarımda kurulu paketleri hazır bir şekilde duruyor. Arada değişiklik olsun diye bazen bazı kodları oradan da yazdığım oluyor.

Peki Atomu Atom yapan ne ? Tam olarak bunda github desteğide çok fazla tabi aynı anda bir çok yazılımcı tarafından aynı kod üzerinde gerçek zamanlı olarak düzenlemeler oynamalar yapabiliyor olmamız.

 

#Hız

Atomun belki de en başarısız tabi bu kişiden kişiye göre değişmekle beraber hız konusunda sublime kadar çat bastın açıldı gibi değil. Şimdi aşağıda boş yükteyken pc kullanım değerlerini veriyorum

#Fiyat

Ücretsiz.

 

#Stabililte

Çok fazla stabililteli olmadığını söylemiştik benim kullandığım kadar çok fazla sıkıntı olmadı ancak çok daha uzun süre kullanan arkadaşlar yorumlarsa çok sevinirim. Bildiğim kadarıyla geçmiş sürümlerden kaynaklanan bazı performans sorunları olması bazı kesimlerce sıkıntı oluşturabiliyor.Açılış süresinin geç ve hantal olması ve sürekli değişiklik göstermesi bugün 15 saniyeyle yarın 2 dk gibi rakamlar olması biraz sıkıntı çıkartabiliyor.

 

#UI/UX ve Özelleştirilebilirlik

UI/UX konusunda sublime daha güzel çünkü gerek arayüz tasarımı gerek arayüzden ulaşmamız gereken dosyalar özellikler pencereler vs çok daha kullanışlı buda kullanım rahatlığı sağlıyor. Özelleştirilebilirlik olarakta oldukça fazla çeşitli plug-in ve özellikleri mecvut.

 

Atom.io buradan indirebilirsiniz : İNDİR

Atom.io plug-in paketlerini buradan indirebilirsiniz : İNDİR

 

3-Visual Studio Code

Fiyat: Ücretsiz

Stabilite: Yüksek

Hız: Düşük

UI/UX: Yüksek

Özelleştirilebilirlik: Yüksek

 

#Ne Zaman Ve Kim Tarafından Kuruldu ?

Visual Studio Code, 29 Nisan 2018 tarihinde ücretsiz olarak Microsoft tarafından açık kaynaklı olarak geliştirilen başarılı bir kod editörüdür. Visual Studio Code muhtemelen hemen hemen IDE diyebileceğimiz hatta çoğu kişiye çoğu şirketin IDE olarak kullanmaya başladığı araçlardan bir tanesi. En çok sevdiğim özelliklerden bir tanesi klavye tuşlarının özelleştirebilir olması kendimize göre kısayol tanıyabilmemiz  olmuştu. Açıkçası benim angular vs işim olduğu zaman ATOM yerine vusial studio kullanmak hem daha hoşuma gidiyor hemde daha kullanışlı geliyor özellikle terminali çok fazla kullanışlı geliyor bir de tamamen windows’a ait olduğu için çok fazla kaynak bulabilme imkanımız olabiliyor.

 

#Hız

İlk açılışlarda atomdan çok fazla farklı olmayan eğer en son yüklü bir dosya bıraktıysanız açılması dahada uzun zaman bir o kadarda itici olan bir açılışı var açıkçası sistemi düşük olan pclerde bu çok daha fazla hissedilir diye düşünüyorum.

 

#Fiyat

 

Ücretsiz.

 

#Stabililte

Şimdi aslında Stabililte olarak oldukça iyi olan visual studio sadece açılış ve işlem yaparken ki süreleri biraz yoruyor onun haricinde ben yaklaşık 3-4 ay kadar kullandım cidden büyük projeler için bir netbeans veya webstrom gibi programları çalıştırmaktan daha mantıklı ve hızlı çözüm oluyor benim için. Ayrıca Git desteğiolması dahili olarak bir terminalle gelmesi çok değerli ve kıymetli özelliklerden bazıları diyebilirim.Eklenti olarakta sublime kadar geniş diyemesem de oldukça geniş bir eklentiye sahip bu sahip olduğu eklentiler de Stabililtesini bozmuyor.

 

#UI/UX ve Özelleştirilebilirlik

Bence UI/UX olarak en başarılısı diyebilirim. Özelleştirebilirlik olarak UI/UX kadar başarılı olma da yine oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.Arayüz tasarım ve özellikle TÜRKÇE dil paketli olarak gelmesi yeni başlayacak kullanıcılar için oldukça önemli ve kullanışlı bir hale geliyor.

 

Visual Studio Code Buradan İndirebilirsiniz : İNDİR

Visual Studio Code Paket ve Plug-inleri Buradan İndirebilirsiniz : İNDİR

 

4-Bracket

Fiyat: Ücretsiz

Stabilite: Düşük

Hız: Düşük

UI/UX: Yüksek

Özelleştirilebilirlik: Düşük

 

 

 

#Ne Zaman Ve Kim Tarafından Kuruldu ?

Adobe tarafından oluşturulmuş ücretsiz ve açık kaynak kodlu aynı zamanda MIT lisanlı bir text editörüdür. GitHub’da geliştiriciler tarafından hala üzerinde çalışılan ve gelişmeye devam etmektir.

Adobe 4 Kasım 2014 tarihinde biz bracket diye bir şey yaptık alın dedi. İlk başlarda çok fazla sevilmediğini söyleyebilirim insanlar biraz ön yargılı yaklaşmışlardı ama daha sonra bir kullanıcı kitlesi oluşmaya başladı açıkçası ben 1-2 kere ancak kullanmışımdır çok fazla beğendiğimi söyleyemem. Hatta 28 Haziran 2016 tarihinde bunu kimse kullanmıyor biz en iyisi projeyi askıya alalım diyerek adamlar resmi olarak süreci durdurdu. Ancak hala kullananlar oluyor en son bildiğimiz kadarıyla 1.13 sürümü yayınladı.

Ancak şöyle bir gerçekte var 2015 yılında githup’da 16. en pöpüler uygulama olma özelliği de taşıyor anlayacağınız adobe gariplikleri devam ediyor

 

#Kullanılabilirlik

Şimdi bence bracketin en can alıcı özelliği canlı ön izleme olması. Eskiden nasıl yapıyorduk kodu yaz tarayıcıyı f5 bas sayfa yenilensin yaptığın şeyleri gör. Bracket geliştiricileri de demiş ki siz bununla uğraşmayın biz sizin yerinize yaparız. Tam olarak yüzde 100 çalıştığı ve her zaman stabil olduğu söylenemese de yine de başarışı bir özellik.Arayüz olarak biraz değişik yapısı olduğu için alışması biraz fazla zaman alacaktır. Ama yeni başlayan kullanıcılar için özellikler front-end dev için fazlasıyla iş görecektir çünkü css ve html konusunda oldukça başarılı.

 

#Hız

Şimdi gelelim en çafçaflı kısma. Hız vasat gerçekten hem geç açılıyor geç yükleniyor he söyle söyleyebilirim ATOM’dan hızlı(Atomun ne kadar yavaş olduğunu umarım anlamışsınızdır) ama bir sublime değil ?

 

#Fiyat

Ücretsiz.

 

#Stabililte

Yukarıda da yazdığımız gibi çok fazla stabil olmayan yer yer performans sorunları olan bir editör çok fazla da gömmemek lazım ama durum bu kullanıcısı çok seviyor kullanmayanı da çok fazla yanaşmıyor gibi bir durumu var.

 

#UI/UX ve Özelleştirilebilirlik

 

Arayüzüne ve sekme kullanmaya alışmış biri olarak arayüzü beni biraz zorlamıştı.Ama PSD dosyalarını kullanabilme css ve html düzenlemelerindeki başarısı UI ve UX konusunda az da olsa öne çıkartıyor diyebilirim.

Özelleştirilebilirlik hakkında da çok fazla bir şey söylemeye gerek yok zaten eklenti olarakta çok fazla bir seçeneği sublime veya atom kadar yok.

 

Bracketi Buradan İndirebilirsiniz : İNDİR

 

 

5-Notepad++

 

Fiyat: Ücretsiz

Stabilite:  Yüksek

Hız: Yüksek

UI/UX: Yüksek

Özelleştirilebilirlik: Düşük

 

 

#Ne Zaman Ve Kim Tarafından Kuruldu ?

Notepad++, Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir.

Aslında hepimizin “Merhaba Dünya!” kodunu çalıştırdığımızda ki duyduğumuz mutluluğun sebebi olan editör diyebilirim.Herkes kullanmıştır hatta bazılarımız ben hala normal kod yazmak harici not tutmak için kullanıyorum ki bu konuda da çok başarılı. Hemen hemen bütün dilleri destekleyen bu minik dostumuz gerek hız gerek stabililte anlamında çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Her işe geliyor kısacası ayrıca türkçe dil desteği vs olması kullanıcılar açısından oldukça başarılı olduğunu söylemekte fayda var.

#Kullanılabilirlik

Hemen hemen en kullanışlı en basit en düz amiyane tabirle basıc denilebilecek bir editör. Ben çok fazla kullanıyorum gerek not tutma gerek ufak tefek kod düzeltmelerde gerek  compare  konusunda ki başarısı cidden güzel. Hani ben bunu indirdim ama bu nedir tarzında bir yaklaşımınız olmaz direk sanki yıllardır kullandığınız gibi kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

#Hız

Hız konusunda bence en hızlı editör diyebiliriz. Çünkü hiç bir yük üzerinde çalışmıyor gayet stabil ve düz olduğu için hız konusunda çok fazla bir sıkıntınız olmaz. Yalnızca çok uzun yazılarda ( ben bazen normal excelden aldığımı veriler için kullanıyorum) 2000-3000 satırlık belki daha fazlalık satırlarda toplu seçim yaparken biraz ağırlaşma olabiliyor onun haricinde sıkıntısız hızlı …

 

#Fiyat

Ücretsiz.

 

#Stabililte

Bu konuda yorum yapmaya cidden çok fazla gerek yok hani daha hiç notepad++ stabililte konusun da sıkıntı yaşayan veya bir problemi olan bir kişi bir yorum bir konu görmedim. Cidden başarılı ve sıkıntısız çalışıyor. Ayrıca RAM dostu.

#UI/UX ve Özelleştirilebilirlik

UI/UX konusunda çok fazla bir şeyi yok normal notepad ile hemen hemen aynı benzer bir arayüz kullanan bir editör.

 

 

Notepad++ Buradan İndirebilirsiniz : İNDİR

 

 

Şimdi buradan toplam 5 tane text editörünü inceledik elimden geldiği kadarıyla bir şeyler anlatmaya çalıştım. Aslında hemen hemen hepsi aynı amaca hizmet ediyorlar hani onu kullandınız bunu kullanmadınız bir şey kaybetmezsiniz bu tamamen el alışkanlığı göz zevki gibi etkenler göz önüne geliyor  bu 5 editör dışında çok fazla editör var sizde araştırın belki bunların dışında sizin daha çok hoşunuza giden editörler çıkar ve onu kullanırsınız . Sonuçta hala not defteri kullananlar var hemen hemen hepsi iş görüyor dediğimiz gibi şeçim ve karar sizin…

Yazar Hakkında

Sercan YILDIZHAN

2001 Antalya Doğumluyum. Antalya MTAL bilişim bölümünde Web Tasarım dalını okudum. İnternet dünyası ile 2008 yılında tanıştım. Kendimi her zaman gelişmeye açık tutuyorum, yeni teknolojiler ile haşır neşir olmayı seven birisiyim.

Yorum Yap